Valikko Sulje

M/S Topi

(ex. T-18 )

Rakennettu: v. 1981, Iin Rauta ky:n telakka, Ii

Pituus: 14,0 m
Leveys: 3,7 m
Syväys: 1,5 m
Kone: Valmet 611 CM, teho 81 kW

Omistaja: Pauli Mikkola, Taipalsaari

Omistajahistoria:
1981 Tehdaspuu Oy, Lappeenranta (T-18)
1991 Sakari Luukkonen Oy, Puumala (T-18)
1994 Pauli Mikkola, Lappeenranta

Alus on rakennettu Iin Rauta ky:n telakalla Iissä v. 1981 kolmen aluksen sarjassa, joista yksi (T-20) toimi -90 luvulla Saimaalla vielä hinaustehtävissä ja toinen (T-19) todennäköisesti merellä Oulun / Kemin seutuvilla.

Tehdaspuu Oy myi -90 luvun alussa aluksen Puumalaan Sakari Luukkonen Oy:lle, jolle samalla lupasi hinaustöitä jatkossa. Töitä alukselle riitti vain noin vuodeksi, jonka jälkeen alus oli Puumalassa Tehdaspuun laiturissa muutaman vuoden joutilaana.Aina veneellä Puumalaa ohittaessani ihmettelin, kun alus oli aina laiturissa eikä koskaan liikenteessä. Mitään en kuitenkaan tehnyt asian hyväksi.

Sitten Etelä-Saimaassa oli myynti-ilmoitus ko.aluksesta ja sen pohjalta käynnistyivät kaupanhierontaneuvottelut. Hintapyynti oli kova ja kaupanteko venyi. Luukkonen yritti ensialkuun myydä alusta työkäyttöön ja hinta oli sen mukainen.Kysyntää ei nähtävästi ollut tai hinta oli liian korkea, koska n. 1,5 vuoden viivytystaistelun jälkeen pääsimme hinnasta yhteisymmärrykseen ja kaupat tehtiin keskikesällä 1994.

Loppukesän liikuimme vesillä aluksella ns.työkuntoisena.
Syksyllä 1994 päätin tehdä radikaalin toimenpiteen eli katkaista aluksen konehuoneen etupuolelta ja jatkaa sitä 3,5 m, jotta saisin siihen kunnon asumis- ja veneilytilat.

Limimetalli ky/ Rauno Tarjasalo teki sitten kyseisen jatkamistyön talvella 1994-95 ja sen jälkeen koko sisustusprojektin tein itse arkityön ohessa noin kahden vuoden aikana.

Nyt alus on 14 m pitkä + taavetit ja perävene taaveteissa. Aluksen väritys on nykyisin alkuperäisestä poikkeava eli musta alaosa ja valkoinen yläosa.