Valikko Sulje

Kanavansuun Perinnelaivatelakkayhdistys ry

Kanavansuun Perinnelaivatelakkayhdistys ry perustettiin 28.4.2007: perustajia yhdistyksessä ovat neljä vanhan perinnealuksen omistajaa.

Yhdistyksen toiminnan alkuajan päätavoite oli saada sovittua UPM:n kanssa telakka-alueen vuokrauksesta. Neuvottelut saatiin alkuun kesäkuussa ja lopputuloksena allekirjoitettiin sopimus 9.10.2007.

Mukaan yhdistyksen toimintaan ovat eri tavoin liittyneet runsas joukko vanhojen laivojen varustajia sekä laiva- ja telakkahistoriaan liittyvät yhdistyksiä, kuten Suomen Höyrypursiseura ry, Saimaan Perinnealusyhdistys ry, Höyrylaiva S/S Ahti perinneyhdistys ry,  ja meripartiolippukunnat Lauritsalan Siniveljet sekä Joutsenon Nuotioveljet. Myös Suomen Meripelastusseura Etelä-Saimaa ry on yhdistyksen jäsenenä ja käyttää telakkaa alustensa tankkauspisteenä. Kaikkiaan jäseniä yhdistyksessä on jo lähes kahdeksankymmentä ja heidän omistuksessaan vanhoja ammattikäytössä olleita aluksia yli neljäkymmentä.

Toiminta

Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on vanhojen perinnealusten kunnostustoiminnan edistäminen, alusten historian tutkiminen ja säilyttäminen sekä perinteisen telakkatoiminnan edistäminen ja säilyttäminen. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia, avustuksia ja testamentteja, omistaa toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta ja harjoittaa yhdistyksen tarkoitukseen välittömästi liittyvää elinkeinoa tai ansiotoimintaa yhdistyslain 5:n pykälän mukaisesti. Yhdistys voi myös toimeenpanna rahankeräyksiä ja arpajaisia hankittuaan asianmukaisen luvan.

Tavoitteemme on muodostaa telakan yhteyteen eteläisen Saimaan vanhojen alusten toiminnan keskus ja näin jatkaa telakan yli satavuotiaita perinteitä. Lappeenrannassa on myös kaupungin ja Merenkulkulaitoksen toimesta käynnistynyt Saimaan kanavan matkailupuisto –hanke, jonka yhteyteen tällainen perinnetoiminnan keskus tuo aiheeseen hyvin soveltuvan lisänsä.

Telakkatoiminnan jatkumisella taataan toimivat telakkapalvelut myös Imatra-Lappeenranta -alueen lukuisille muille vanhojen laivojen ja muiden suurten alusten omistajille, kuin myös ammattikäytössä oleville ja esim. Lappeenrannan kaupungin omistamille aluksille, jotka ovat käyttäneet Kanavansuun telakkaa mm. rungonkatsastuksien suorituspaikkana. Alueella voidaan tarjota laituri- ja talvisäilytyspaikkoja myös muille suurille moottori- ja purjeveneille.

Kehittäminen

Ensisijaisina kehittämiskohteina ovat laitureiden ja vetotelakoiden kunnostaminen ja rakennusten osalta niiden nykykunnon turvaaminen. Pidemmällä tähtäimellä rakennukset tarjoavat toimitiloja esimerkiksi vene- ja korjausalan yrityksille.